Sari-Hanneli Hiiri ihailee päivittäin Jämsänjoen eloa takapihaltaan, seurailee kasvua ja luonnon kiertokulkua. Kiinteistö Oy Jämsänmäen kaksio on ollut koti neljän vuoden ajan, tärkeä paikka, jossa on saanut toteuttaa itseään remonttia ja puutarhahommia tehden.
Ensimmäinen käynti Jämsän Pispalassa sijaitsevan rivitalon pihassa ratkaisi asian. Kun Sari-Hanneli Hiiri näki takapihan, ja etenkin taustalla välkkyvän Jämsänjoen, oli päätös tehty. Tässä on koti.
Neljä vuotta sitten Sari-Hanneli etsi uutta asuntoa, sillä edellinen alkoi olla turhan iso. Poika oli muuttanut omilleen, ja tytärkin lähtisi pian.
– Halusin nimenomaan Kiinteistö Oy Jämsänmäen vuokra-asunnon. Minulla on kokemusta pitkältä ajalta kaupungin vuokra-asumisesta, muun muassa Keravalta ja Jyväskylästä. Pidän siitä kun on iso toimija taustalla, se tuo jatkuvuuden ja turvallisuuden tunnetta. Omat kokemukset ovat olleet ainoastaan positiivisia, hommat ovat toimineet juuri kuten pitääkin.
Kaupunkilaishiirestä maalaishiireksi
Keravalta kotoisin oleva Sari-Hanneli muutti 2008 Jämsään, eikä ole joutunut katumaan valintaansa. Hän kuvailee itseään toisen polven paluumuuttajaksi, ainakin henkisesti. Isä on Korpilahdelta, ja Keski-Suomessa vietettiin lapsuudessa aikaa paljon.
– Minulla on aina ollut vahva luontoyhteys, vaikka asuimme kerrostalossa kaupungissa, kävimme perheen kanssa usein metsässä, marjastimme ja kalastimme. Joten oli lopulta luontevaa muuttaa maaseudulle. Kaupunkilaishiirestä tuli kertaheitolla maalaishiiri, Sari-Hanneli nauraa.
Paikkakuntana Jämsä lumosi heti. Ensimmäiset vuodet koti oli maatilalla Alhojärvellä, jonne nainen perusti myös oman hyvinvointialan yrityksensä. Luonto oli konkreettisesti aivan liki, ja rytmitti elämää vahvasti. Aika paljon Sari-Hannelista kertoo se, mitä tapahtui ensimmäisenä kesänä, heti muuton jälkeen.
– Yhtäkkiä olikin rallit. Keskelle peltoja pölähti 15 000 ihmistä, eri kielten sorina täytti kylän, ja minä ihmettelin että mikäs se tämmöinen paikka oikein on. Se oli mahtavaa, lähdin heti mukaan talkootouhuun. Tykkään ihmisistä ja tutustun helposti, olen tällainen aika supliikki tyyppi. Kylän toiminnassa olin mukana saman tien.
Remonttia ja puutarhahommia
Sari-Hanneli on aina ollut tekevä ja ehtivä nainen, ja tämä näkyy myös Pispalassa. Alhojärvellä asuessaan ison pihan kuopsutus, kasvun jokakeväinen ihmettely, oli iso osa elämää, ja sitä se on yhä, vaikka nyt koti onkin rivitalokaksio.
– Jämsänmäki on aina suhtautunut positiivisesti minun ideoihin, ja haluuni kohentaa asuinympäristöä. Ensimmäisenä raivasin pyykkitelineen seudun, kaupunki haki risut sun muut pois. Pihahommat ovat minulle rakas harrastus, ja joskus ollut myös työ, joten mielelläni puuhailen.
Sari-Hannelin palo kasvien hoitamiseen näkyy heti kun astuu takakuistille. Se on täynnä mitä upeimpia istutuksia; löytyy chiliä, paprikaa, yrttejä, viittä eri tomaattia, sipulia.
Pispalan asunto on unelma etenkin rauhallisuutensa ja sijaintinsa takia. Keskustaan on vain pari kilometriä, ja Jämsän helmi, joki, on ihan lähellä. Koti löytyi todella vaivatta ja nopeasti, ja etenkin asumisneuvoja Milja Laakso saa kiitosta.
– Milja on Jämsänmäen aarre. Todellinen tuki ja apu, auttanut ja neuvonut paljon, myös poikaani.
Kiitosta Jämsänmäki saa myös siitä, että remonttia on saanut luvan kanssa tehdä.
– Muuton yhteydessä tapetoin ja maalasin, lopputulos on juuri sellainen kuin halusinkin. Viimeisin juttu on lattianvaihto, vaihdatin vinyylilankun vanhan muovimaton tilalle. Olen esteetikko, ja nautin siitä että ympäristö miellyttää silmää.
Paljon muutakin on tapahtunut ympäristössä Sari-Hannelin tarttuessa toimeen. Hän sai pari vuotta sitten idean kasvilavoista, ja muutama muukin innostui ajatuksesta. Niinpä Jämsänmäki toteutti asukkaiden haaveen, ja toimitti lavoja paikalle. Nyt niissä kasvaa vaikka mitä, muun muassa kurkkua, kesäkurpitsaa, retiisiä ja persiljaa.
Asuinpaikkana paratiisi
Eikä joki tietenkään ole ainoastaan maiseman koriste, vaan paljon muutakin. Aluetta hoidetaan itse, trimmeröidään ja pidetään siistinä.
– Haen sieltä kasteluvedet, ja käyn uimassa. Uimarantakin on ihan lähellä, mutta aika usein pulahdan veteen tästä oman kodin kohdalta.
Joki on joka päivä erilainen, ja sen eloa on ilo ihmetellä kaikkina vuodenaikoina. Myös ohi lipuvien laivojen, sekä eläinten, kuten saukkojen ja erilaisten lintujen, seurailu on mukavaa.
– On tämä niin upea paikka, että välillä tuntuu kuin eläisin Suomi-Filmissä. Olen aina sanonutkin että aivan kuin asuisin Edenissä, nainen nauraa.
Luontoihmisenä Sari-Hanneli arvostaa Jämsän luontoa ylipäätään, sitä että erilaisia ulkoilumahdollisuuksia on loputtomiin. Marjastamiseen ja sienestämiseen on monia hyviä seutuja.
– Ja muutenkin Jämsä on juuri sopiva paikka minulle, palvelut toimivat hienosti. Uusi kirjasto keskustassa on upea kokonaisuus, Akuliina ja aukio myös, ja keskustan remontti on mielestäni onnistunut. Niin ja Maakkula sekä Lamminsuo ovat viihtyisiä alueita.
Visualistiksi opiskeleva jämsäläinen toivoo, että alan töitä löytyisi tulevaisuudessa omalta paikkakunnalta. Jämsä on neljäntoista vuoden aikana hurmannut täysin.
– En ole koskaan kaivannut täältä pois, esimerkiksi synnyinseudulleni. Täällä on hyvä olla.
Teksti ja kuvat: Johanna Suominen